Göz Sağlığı ve Hastalıkları

KORNEA NAKLİ NASIL YAPILIR?

KORNEA NAKLİ NASIL YAPILIR?

Kornea Nakli Nasıl Yapılır ? Kornea gözün önündeki saydam mercektir. Işığın odaklanmasına yardım eder böylece sinir tabakasındaki alıcı hücreler görüntüyü net olarak algılayabilir. Görüntüyü net olarak odaklanabilmesi için korneanın saydam, yüzeyinin ve şeklinin düzgün olması gerekir. Bu özelliklerindeki çok küçük bir değişiklik özellikle görme aksına yakın alanlarda ise ciddi görme bozukluklarına neden olabilir. Kornea ödemli, lekelenmiş yada çeşitli hastalıklarda deforme olmuşsa görmede azalma olacaktır. Bu azalma önemli miktarda ise ve başka tedavi imkanı yoksa kornea nakli yani kornea dokusunun değişimi gerekli olacaktır. Kornea Nakli Nasıl Yapılır ? Kornea nakli korneadaki probleme göre çeşitli şekillerde olabilir. Tüm katı tutan hastalıklarda tüm kornea katları değişecektir. Bu tip kornea nakline penetran keratoplasti yada tam kat kornea nakli denilir. Ön kısımdaki hastalıklarda endotel tabakası yerinde bırakılarak kornea değişimi yapılır. Bu teknik DALK olarak adlandırılır. İç yüzdeki hastalık ve hücre yetmezliğinde ise iç yüzdeki desement membranı değişecektir. Bu teknik ise DMEK olarak adlandırılır.

KORNEA’DA HANGİ DURUMLARDA PROBLEM OLUŞABİLİR ?

Çok sayıda hastalık ve durum korneal probleme yol açabilir, belli başlı olanları sıralarsak;

  • Daha önce geçirilmiş göz ameliyatları. (Burada cerrahi kriterlere uygun olarak yapılan gözü travmatize etmeyen operasyonları değil gözü ve korneayı travmatize eden cerrahi kurallara uymayan girişimleri kastediyoruz)
  • Korneada enfeksiyon sonrası gelişen skar oluşumu. Viral ve bakteriel keratitler korneada leke bırakabilir. Bu lekeler görmeyi önemli derecede etkiliyorsa kornea nakli düşünülebilir. Keratit sonrası leke (korneal skar) oluşumunda eğer oluşan koyuluk yüzeysel ise excimer lazer PTK ile de tedavi ve lekelerin silinmesi düşünülebilir. Diğer alternatif femtolazer ile yapılan sütürsüz ön lamellar keratoplastidir. (Resim 1 ve 2 operasyon öncesi ve sonrası oct incelemesi görülmektedir.) Hangisinin daha uygun olduğu korneal topoğrafi ve oct kornea incelemesi sonrası değerlendirme ile anlaşılabilecektir.
  • Kornea nakli için diğer bir endikasyon Fuch’s endotel distrofisidir. Bu hastalıkta çoğalma ve kendini yenileme yetenekleri olmayan kornea endotel hücrelerinin hasarlanması söz konusudur. Hastalık ilerledikçe korneada ödem nedeniyle kalınlaşma görmede bulanıklık oluşur. Katarakt ameliyatlarında ve diğer göz içi müdahaleler sonrasında kornea ödemine ve kornea yetmezliğine yol açabilir. Eğer korneada Fuch’s distrofisi veya erken evreleri varsa (cornea gutata) katarakt cerrahisini lens çok koyulaşmadan opere etmek daha iyi sonuç verecektir. Fuch’s distrofide endotel yetmezliği (korneada yetmezlik) gelişirse arka lameller keratoplasti (DMEK yani sadece desement membran değişimi) ya da tüm kornea katlarının değişimi (penetran keratoplasti) yapılabilir.
  • Keratokonus hastalığı özellikle genç yaşta görülen ve kornea incelmeye, deformasyona, miyopi ve düzensiz astigmata yol açan bir hastalıktır. Detaylı bilgi için tıklayınız. Günümüzde keratokonus tedavisinde kornea nakli diğer yöntemler için geç kalındığında uyguladığımız bir yöntemdir. Keratokonusun görme rehabilitasyonunda lazer, gözlük, kontakt lens, kornea içi halka ile tedavi olanakları vardır. Korneanın durumu bu tedavilerin uygulanabileceği aşamayı geçmişse korneanın değiştirilmesi düşünülebilir. Keratokonus’ta kornea naklini ön lamellar keratoplasti (DALK) ya da tüm kat (penetran keratoplasti) şeklinde uygulayabiliriz.
  • Korneal Distrofiler genetik geçişli korneanın çeşitli katlarını tutan ve korneada bir materyal birikimiyle oluşan hastalıklardır. Genellikle iki gözde görülür ağrı, yabancı cisim hissi ışık hassasiyeti ve görmede bulanıklık şikayeti oluşturur. Hastalığın etkilediği kornea bölümüne göre ve etkilenme miktarına göre kornea nakli yapılabilir.

Yorum Yap