Kornea dokusunun (gözün en ön bölümündeki saydam doku) değiştirilmesidir. Bu doku ayni zamanda mercek özelliği olduğundan sadece saydam olması değil optik özelliklerini de gözün net görmesinde çok önemlidir. Ödemlenmesi (bulanıklaşması),deformasyonu, çeşitli hastalıklar sonucu lekeler oluşması gibi nedenlerle görmeyi olumsuz etkilediğinde kornea nakli gerekmektedir.
KORNEA NAKLİ NASIL YAPILIR
Penetran (tüm kornea katlarının değişimi), lamellar (sadece hastalıklı katmanın değişimi) şeklinde iki ayrı yöntemle yapılmaktadır. Son yıllarda lamellar keratoplasti giderek daha fazla uygulanmaktadır. Lamellar keratoplasti ön kornea dokusunun değişimi (anterior lamellar) yada arka kornea dokusunun değişimi (posterior lamellar) şeklinde olabilir.
Lazer Kullanımı
Femtosecond lazer kornea nakillerinde kullanılmaktadır. Bizde uygun gözlerde femtosecond lazer kullanmaktayız. Özellikle ön lamellar keratoplastide kullanımı uygun gözlerde avantaj sağlamaktadır
SÜTÜRSÜZ (DİKİŞSİZ)
Özellikle penetran (tümkat) ve ön lamellar kornea nakillerinde doku sütürle tutturulmaktadır. Ancak femtosecond ön lamellar keratoplasti sütürsüz olarak yapılabikmektedir. Kliniğimizde bu tekniği 3 yıldır ön lamellar keratoplasti gerektiren gözlere uyguluyoruz.
Yorum Yap